Vi priser gode lokale initiativer

»Vi tror på, at det gode eksempel smitter. Det søger vi at fremme i form af en række forskellige redaktionelle initiativer«

Foto: Ludvig Ditmann
(fra JydskeVestkystens Kulturpris 2018)

Fyens Stiftstidende

Årets Sportsnavn

Hvert år i januar kårer Fyens Stiftstidende i samarbejde med TV 2/Fyn og Fynske Idrætsforbund Årets Sportsnavn ved gallaarrangementet Sportslørdag.

Årets Fynbo

Sidste lørdag i januar kårer Fyens Stiftstidende Årets Fynbo. Prisen går til en fynbo, der på positiv vis har gjort sig bemærket ved at yde en indsats til gavn for Fyn eller for den omgivende verden. Læserne indstiller og en jury udvælger, hvem der skal hyldes ved et arrangement, hvor tidligere modtagere, læsere og andre vigtige personer samles på Banegårdspladsen i Odense.

Bland dig Prisen

Ved Fyens Stiftstidendes fynske folkemøde i september hylder avisen en person eller gruppe, der har taget originale initiativer, der gavnede fællesskabet lokalt og måske endda regionalt. Læserne indstiller til Bland dig prisen og en jury afgør, hvem der skal hyldes og modtage en check på 25.000 kroner.

Fyens Stiftstidendes Forskerpris

Fyens Stiftstidendes Forskerpris, der også kærligt og humoristisk kaldes for den fynske Nobelpris, er blevet uddelt siden 1972. Prisen er en hæderspris for videnskabeligt arbejdende personer, der er bosat på Fyn. Med prisen følger 15.000 kroner. I ulige år bliver der uddelt tre forskerpriser - i lige år to forskerpriser.

Best of Odense

Ugeavisen Odense hylder hvert efterår det bedste i Odenses handels- og kulturliv med kåringer på stribe i Best of Odense. Læserne indstiller kandidater i 18 kategorier, og vinderne kommer på scenen ved et festligt awardshow med 700 gæster.

Årets Fynbo blev hædret ved et festligt arrangement på Fyens Stiftstidende mediehus i Odense. Prisen gik til Bo Damgaard, som blev hædret for at have hævet fynboernes selvforståelse. Arkivfoto: Michael Bager

JydskeVestkysten

Kulturpris 2018

På avisens fødselsdag 15. januar blev JydskeVestkystens Kulturpris 2018 på 50.000 kroner uddelt til Leif Maibom for sin enestående indsats som revykunstner og stifter af Sønderborg Revyen. JydskeVestkystens kulturpris gives til en ”indsats, der er i pagt med de bedste folkeligt-kulturelle traditioner i avisens udgivelsesområde”. Det var 23. gang, at kulturprisen blev uddelt. Kulturprisen uddeles på baggrund af forslag fra læserne af en komité med ansvarshavende chefredaktør Peter Orry som formand.

Den Gyldne Ambolt

JydskeVestkysten uddelte i 2018 for 34. gang erhvervsprisen Den Gyldne Ambolt. Den gik til Henning, Kim og Claes Fuglsang fra Haderslev for at stå i spidsen for Fuglsang-koncernen, der både er en international og sønderjysk virksomhed, som på grundlag af stolte håndværksmæssige traditioner har opnået erhvervsmæssig succes til gavn for landsdelen. Med prisen følger 15.000 kroner til medarbejderformål. Den Gyldne Ambolt gives til ”én eller flere personer, som på særlig fremragende måde har taget initiativ eller vist en sjælden virkelyst i landsdelens erhvervsliv til gavn og glæde for samfundet”. Erhvervsprisen uddeles på baggrund af forslag fra læserne af en dommerkomité med chefredaktør Mads Sandemann som formand.

Årets ildsjæl i Aabenraa Kommune

Det er et samarbejde mellem JV/Ugeavisen og Aabenraa Kommune, og prisen uddeles ifm. ringriderfestlighederne i slutningen af juni. Kåringen har fundet sted i flere år, formålet er selvfølgelig at hylde de frivillige ildsjæle, der findes overalt.

Byens bedste i Esbjerg

Uddeles en gang om året, 11 kategorier inden for detailhandel, restauration & Café samt foreningsliv. Formålet er at styrke opmærksomheden på det butiks- og foreningsliv, der er i Esbjerg.

Hverdagens Helt i Esbjerg

Uddeles 10 gange årligt med kåringen af en samlet vinder i foråret. Uddeles sammen med Sydbank, og i komiteen sidder derudover repræsentanter fra Esbjerg kommune samt politiet. Formål er at hylde den frivillige og ulønnede indsats.

Månedens skulderklap i Ribe

Her uddeler vi 10 gange årligt Månedens Skulderklap med kåringen af en samlet vinder i foråret. Uddeles sammen med Sydbank. Formål er at hylde den frivillige og ulønnede indsats.

Månedens skulderklap i Varde

Her uddeler vi 10 gange årligt Månedens Skulderklap med kåringen af en samlet vinder i foråret. Uddeles sammen med Sydbank. Formål er at hylde den frivillige og ulønnede indsats. Ugeavisen uddeler derudover Årets Vardenser, det sker i december, og det er en kåring, som har til formål at sætte fokus på borgere, der gør en stor indsats for lokalsamfundet.

Årets idrætsnavn i Kolding

Årets Idrætsnavn kåres 1. februar i forbindelse med stor fritidsfest i Kolding. Der følger 5000 kroner med prisen til vinderen. I 2018 var det Stina Lykke, målmand for fodboldklubben KoldingQ og det danske landshold.

Byens Bedste i Kolding

Uddeles en gang om året. Seks kategorier inden for detailhandel, restauration & Café samt foreningsliv. Formålet er at styrke opmærksomheden på det butiks- og foreningsliv, der er i Kolding.

Årets landsby i Haderslev Kommune:

Vi kårer i samarbejde med Haderslev Kommune årets landsby.

Erhvervsfremmeprisen i Billund

I Billund Kommune er JV meduddeler af en årlig erhvervspris, Erhvervsfremmeprisen, sammen med Billund Kommune, Den Jyske Sparekasse, Billund Erhvervsfremme. Prisen går til én person eller virksomhed, som har gjort noget for at fremme erhvervsudviklingen i kommunen.

Bryggeriet Fuglsang modtog i 2018 erhvervsprisen Den Gyldne Ambolt, som JydskeVestjkysten uddeler hvert år. Arkivfoto: Jacob Schultz

Århus Stiftstidende

Årets århusianske sportspræstation – Boye Pokalen.

Stiften står bag uddelingen af en af Danmarks ældste idrætspriser, Boye Pokalen. Boye pokalen er guldsmed Erling Boyes svendestykke, som han efter endt uddannelse skænkede til Århus Stiftstidende, og som vi hvert år siden 1956 har uddelt. Ud over æren og retten til at have pokalen stående i et år får vinderen 20.000 kroner skænket af Aarhuus Stiftstidendes Fond. Prisen deles ud ved et kæmpe tv-transmitteret show fra Hermans i Tivoli. Læserne kan indstille kandidater, men det er en jury med borgmesteren, festugechefen og en række tidligere sportsstjerner, der kårer vinderen.

Årets århusianske idræts-arrangement

Vi kårer også årets idrætsarrangement (kåres af Stiftens sportsredaktion)

Årets århusianske idræts-talent

...og årets århusianske talent, der hver modtager et ”vandre-fad” (findes det ord?) og 5000 kroner også skænket af fonden. Vinderen vælges af Boye-komiteen.

Byens bedste

Hvert år i november kårer vi Byens Bedste i en lang række kategorier. Det har vi gjort i 12 år, og arrangementet bliver til stadighed større. Vi kårer det bedste af det bedste i Aarhus inden for handels- og kulturlivet. I alt 15 forskellige kategorier lige fra byens bedste bager, shoppingsted til mænd og kvinder og restaurant til byens bedste flirtested, kulturbegivenhed og så naturligvis Århus Stiftstidendes ærespris. En jury udvælger de nominerede kandidater blandt den mange tusinde indstillede. Og sammen med juryen vælger læserne også vinderen. Sidste år kom langt over 100.000 stemmer.

Årets ildsjæl

I samarbejde med Aarhus Kommune kårer vi hvert år "årets ildsjæl". Prisen går til en person, der har udført ulønnet arbejde inden for et område, der omfatter kultur, sport, biblioteker og fritid. En komite med repræsentanter fra frivilliglivet i Aarhus finder vinderen, der modtager 25.000 til sin organisation. Pengene kommer fra Vestjysk Bank.

Kulturprisen

I samarbejde med Aarhus Kommune uddeler vi hvert år en kulturpris til en person eller gruppe, en forening eller en institution, der har sat kultur på den århusianske dagsorden. Med prisen følger 100.000 kroner, som er sponseret af Spar Nord Banken og Aarhuus Stiftstidendes Fond. En kulturkyndig jury kårer vinderen.

For tredje gang i klubbens historie vandt Bakken Bears Århus Stiftstidendes Boye-pokal i 2018. Arkivfoto: Axel Schütt

Randers Amtsavis

Årets Sportsnavn

Hvert år i januar/februar kårer Randers Amtsavis i samarbejde med Randers Talent og Elite samt Sparekassen Kronjylland Årets Sportsnavn ved den store årlige sportsgalla i Arena Randers. Forinden har læsere af Randers Amtsavis kunnet stemme på fire nominerede.

Årets Idrætsleder

Hvert år i maj/juni kårer Randers Amtsavis i samarbejde med Samvirkende Idræts Klubber Randers og Spar Nord Årets Idrætsleder valgt af SIKR. Kåringen sker ved en festlig sammenkomst for tidligere modtagere af prisen.

Årets Vækstvirksomhed

Nystiftet pris, som Randers Amtsavis uddelte i samarbejde med Sparekassen Kronjylland for første gang i november 2018. Uddelingen finder sted i forbindelse med det randrusianske Biznets gallaarrangement Randers Business Award, der ligeledes fandt sted for første gang i 2018.

Viborg Stifts Folkeblad

Årets medarbejder

På Viborgegnens Erhvervsråds awardshow overrækker Viborg Stifts Folkeblad prisen til årets medarbejder. Vi er sponsor og med i dommerkomiteen. Alle nominerede præsenteres i Viborg Stifts Folkeblad.

Årets idrætsleder

Viborg Stifts Folkeblads sportsredaktion er engageret i uddelingen af Viborg Idrætsråds hyldest af årets lokale idrætsleder. Forud for prisuddelingen bringes portrætter af de nominerede idrætsledere i avisen, og der er afstemning på viborgfolkeblad.dk.

Byens bedste

Viborg Stifts Folkeblad er mediepartner på kåringen af Byens Bedste i Viborg. Sammen med Viborg Handelsstand arrangerer mediehuset hvert år et show, hvor byens bedste forretninger bliver kåret. Alle nominerede har været præsenteret i ugeavisen Viborg Nyt.

Byens Bedste Viborg. Arkivfoto

Vejle Amts Folkeblad

Årets Stjerne

Hvert år kårer Vejle Amts Folkeblad ”Årets stjerne”. Det sker efter indstillinger fra læserne, og stjernen kan både være den leder, der har skabt noget helt usædvanligt lokalt, eller den aktive idrætsudøver med en unik præstation. Derudover er der en kontant sum på 10.000 kroner. Prisen uddeles ved den årlige kommunale sportsgalla. Prisen uddeles i samarbejde med Spar Nord.

Årets Åbenhedspris

Da Vejle Amts Folkeblad rundede 150 år for nogle år siden fik vi trykt et begrænset oplag af et Albert Bertelsen kunstværk. Det var hurtigt udsolgt og gav 100.000 kroner, som danner grundlaget for en pris, der uddeles hvert år i forbindelse med generalforsamlingen i ejerselskabet af Vejle Amts Folkeblad. Det sker igen efter indstillinger fra læserne og fra en særlig lokal komite. Prisen gives til en person, som lokalt har været med til at sætte fokus på et problem, eller som har kæmpet en god værdikamp. Prisen består af 10.000 kr samt et særtryk af kunstværket.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern

Årets Erhvervspris

Hvert år I januar kårer Dagbladet Ringkøbing-Skjern i samarbejde med Vestjysk Lederforum Årets Erhvervsvirksomhed. Nomineringen sker via DBRS.dk, fem nominerede udvælges af juryen og portrætteres i Dagbladet. Juryen udvælger vinderen, der får prisen ved Lederforums årlige Nytårsgallafest.

Årets Gjæwe Vestjyder

Hvert år i marts kårer Dagbladet Ringkøbing-Skjern i samarbejde med Ringkjøbing Landbobank seks vestjyder, der det seneste år har gjort en særlig stor frivillig indsats for deres lokalområde. Nomineringen sker via DBRS.dk, og valget af vinderne foretages af Foreningssamvirket. Priserne overrækkes i forbindelse med Ringkjøbing Landbobanks årlige generalforsamling.

Dagbladet Holstebro Struer

Byens Bedste

I foråret 2018 afviklede Mediehuset Holstebro for første gang "Byens Bedste". Med en kåring af byens dygtigste bedste inden for primært detailhandel satte vi fokus på en branche, som er en væsentlig del af Holstebros DNA.

Horsens Folkeblad

Bojsen-priserne

Der uddeles hvert år tre priser, en stor og to små, til personer, der har ydet et større eller mindre bidrag til at gøre det bedre, sjovere og mere interessant at bo og leve på Horsens-egnen. Prisen uddeles af Horsens Folkeblads Fond, som i år har valgt klima som et overordnet tema for uddelingen. Læserne kan indstille til prisen, og fonden træffer så afgørelse om, hvem der skal have den. Priserne uddeles i starten af april til en reception hos Horsens Folkeblad. Hovedprisen er en bronzeskulptur og en radering af Christian Lemmerz. Modtagerne af de mindre priser får hver 10.000 kroner og en radering af samme kunstner.

Horsens Folkeblads Idrætslederpris.

Den uddeles i januar hvert år i forbindelse med Horsens Kommunes uddeling af priser for idrætspræstationer i 2018. Prisen er på 3000 kr. og gives til en lokal idrætsleder, der har gjort en stor indsats. Prismodtageren udpeges af en jury. Prisen overrækkes af en repræsentant fra Horsens Folkeblad.

Odder Avis’ Initiativpris

Prisen er på 2000 kr. samt et kunstværk, som vi får fra Horsens Folkeblads Fond. Prisen overrækkes i forbindelse med Odder Kommunes Frivillighedsfest, som kommunen holder i samarbejde med Spektrum Odder og Odder Avis. Prisen gives til en person eller en gruppe af personer, der har gjort en særlig indsat for andre borgere i Odder Kommune.

Paraatleten Daniel Wagner er én af dem, der har fået prisen som "Årets Stjerne" - her på scenen i Musikteatret, hvor direktør Denny Andersen, Spar Nord, og chefredaktør Mogens G. Madsen, Vejle Amts Folkeblad, overrækker prisen. Arkivfoto: Mads Hansen

Fredericia Dagblad

Årets idrætstalent og idrætshistorie

I februar holder Fredericia Kommune en stor idrætsfest. Til den uddeler ugeavisen Elbobladet 2000 kroner til ”Årets mandlige talent” og 2000 kroner til ”Årets kvindelige talent”. Derudover uddeler Fredericia Dagblad sammen med Jyske Bank 5000 kroner til "Årets anderledes idrætshistorie".

Arlette Andersens Frihedspris

Siden 2017 har Fredericia Dagblad i samarbejde med Danske Bank, Fredericia Gymnasium og Fredericia Kommune uddelt frihedsprisen med navn efter den lokale Auschwitz-overlever Arlette Andersen. Prisen kan søges af unge mellem 14 og 21 år. Formålet er at sikre bevidsthed om frihedsbegrebet i bred forstand. Den indeholder tre priser á 10.000 kroner, 5.000 kroner og 3.000 kroner.

Årets avisbud

I december belønner Fredericia Dagblad med finansiel hjælp fra dagbladets tidligere ejer Tove Bjørnshauges Fond et avisbud med titlen "Årets Avisbud" og 2000 kroner.

Fyns Amts Avis

Den Sydfynske Initiativpris

Fyns Amts Avis uddeler årets initiativpris på avisens fødselsdag 2. februar. Det gjorde vi for femte gang i 2018. Prisen blev stiftet i forbindelse med avisens 150 års fødselsdag.

Årets idrætsleder

Fyns Amts Avis er en del af de årlige idrætsprisuddelinger i Svendborg Kommune. Her står FAA for prisen til årets idrætsleder.

Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg søsatte i år Best of Svendborg, som blev uddelt i november 2018. Der blev uddelt følgende priser: Årets entusiast, Bedste service, Bedste erhverv, Shopping til ham, Shopping til hende, Shopping til hjemmet, Bedste spisested, Motion, fitness og velvære, Kultur og underholdning.

Tilhørerne ved uddelingen af Den Sydfynske Initiativpris. Blandt andre forstander Uffe Strandby og skoleleder Jakob Ringgaard. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær